Skægpest er ikke skægt
– men hvad er det så?


Kløe, rødmen, knopper, indgroede hår eller i daglig tale bare: skægpest.
Vi kender det alle sammen. Men hvad er det? Hvordan opstår det?
Hvor meget smitter det? Og hvad gør vi, når vi først har fået det?

Hvad er skægpest?

Det, mange i daglig tale kalder skægpest, er faktisk ikke skægpest.

Egentlig er skægpest en sygdom, der ikke ses særligt ofte, og når den opstår, er det oftest nødvendigt at komme i medicinsk behandling. Sygdommen viser sig som små pusfyldte blærer, der opstår i hårsækkene, og kan smitte, så store dele af huden bliver inficeret. Andre gener, fx irritation, røde knopper og indgroede hår, er ikke skægpest, men tilstande, der i sidste ende kan føre til skægpest.

Når det er sagt, er skægpest det ord, de fleste bruger til at beskrive deres hudgener. Derfor hopper vi for forståelsens skyld med på bølgen og anvender her ordet skægpest i ordets bredeste betydning, altså som indgroede hår, kløe, rødmen, knopper og alt det andet, der generer dig efter barberingen.Hvorfor får man skægpest?

Skægpest opstår under barberingen. Når du barberer dig, dannes der nemlig små rifter i huden, hvor stafylokokbakterier fra dit barberblad eller din hud kan trænge ind og skabe små betændelseslignede tilstande inde i huden.

Infektionen viser sig i første omgang som små røde hævelser omkring hårsækkene og kan derefter udvikle sig til meget små bumser også kaldet pustler (pusfyldte blærer), der senere kan blive til regulære bylder, hvis du er meget uheldig.


Hvorfor får man indgroede hår?

Når hårene skal vokse ud igen, kan infektionen betyde, at de ikke kan bryde ud igennem huden, hvorefter de begynder at vokse indad.

Det er det, der opleves som indgroede hår.


Hvem bærer skylden?

De bakterier, der skaber betændelsestilstanden, kan komme to steder fra:


 1. Dit barbergrej
  Det gælder særligt, hvis det ikke er ordentligt rengjort, eller barberbladet er sløvt. En skraber, der har været brugt længe, vil fx både være fyldt med bakterier fra tidligere barberinger og lave flere rifter i huden.

 2. Din hud
  Alle mennesker har milde stafylokokbakterier i huden. Når vi barberer os, opstår der små rifter i huden, og bakterierne får dermed mulighed for at lave små betændelseslignede tilstande inde i huden.

Skal man barbere med eller mod hårene?

Betyder din barberingsteknik noget? Ja, det gør den.

Skægpest opstår nemlig oftest, hvis du barberer dig mod hårenes retning, da det giver bakterierne nemmere adgang til dine hårsække.


Kan man kun få skægpest i ansigtet?

Skægpest er på trods af navnet ikke forbeholdt ansigtet. De mest udsatte områder er hals, lysken, skridt, balder og armhuler, alt efter hvor du barberer dig.

Når det er sagt, kan skægpest faktisk også opstå steder, hvor du ikke har barberet dig, hvis hårsækkene er særligt modtagelige for bakterier.Får alle skægpest eller kun dig?

Skægpest er en meget almindelig og udbredt infektion, og de fleste mænd, der barberer sig eller trimmer skæget, har prøvet at få det.


Smitter skægpest?

Skægpest kan smitte og overføres til andre ved direkte eller indirekte kontakt. Da alle har de stafylokokbakterier i huden, der er årsag til problemerne, er det derfor vigtigt, at du fx ikke deler skraber eller håndklæde med andre, og at du sørger for at have en god hygiejne.


Hvordan undgår du skægpest?

Det har vi skrevet to artikler om. Klik her, hvis du vil vide, hvilke forholdsregler du skal tage for at undgå skægpest, og læse vores barberingsguide. Eller klik her, hvis du vil vide noget særligt om intimbarbering for mænd.

nana_help_rund.png

Fandt du ikke det du ledte efter?


Nana er klar til at hjælpe dig!

Kontakt mig på:
28285058 | mail@shavesafe.dk

 • SHAVESAFE RAZOR

  99,00 kr.

  ShaveSafe Razor er en skraber, hvor vi ikke går på kompromis med noget!

  Skraberen har 5+1 blade og er designet med en bold, der giver en ekstrem fleksibilitet, så skraberen barberer helt tæt og perfekt, selv hen over ujævnheder.

  Skraberen kan derfor også bruges på hele kroppen og kommer let rundt i alle hjørner.

  Skraberen kan både bruges af mænd og kvinder.

 • AFTERSHAVE REPAIR BALM 50ml MAN

  229,00 kr.

  ShaveSafe Aftershave Repair Balm er den perfekte efterbehandling til ansigt, isse og hals der bliver irriteret af barbering. Den økologiske cremen er antibakteriel og efterlader huden blød, nærende og smidig uden knopper, kløe og indgroede hår. Cremen indeholder helende kornblomstvand, er beriget med Allantoin, Aloe Vera, Rød Pile ekstrakt, blødgørende Mandel olie samt kølende Menthol.

 • SHAVING FOAM - NORMAL SKIN 100ml MAN

  129,00 kr.

  ShaveSafe Foam Normal Skin er vores mest populære produkt og hele 80% har bedst 

  resultat med denne skum. Skummet er blødt og let og er nemt at bruge, når man 

  barberer, vokser eller efter epilering. Det patenterede skum eliminerer bakterier og 

  forebygger knopper, kløe og indgroede hår. Den efterlader huden blød, glat og 

  irritationsfri. 

  Alle ShaveSafe-produkter er skabt til meget sensitiv hud, fordi de er lavet af få, rene og 

  anti-allergiske ingredienser

 • SHAVING GEL 100ml MAN

  129,00 kr.

  ShaveSafe Gel er til personer, der foretrækker gel fremfor skum. Gelen er blød og lækker og nem at arbejde med og er perfekt til blandt andet brug i ansigtet. Den patenterede gel eliminerer bakterier og forebygger knopper, kløe og indgroedehår. Den efterlader huden blød, glat og irritationsfri.

  Alle ShaveSafe-produkter er skabt til meget sensitiv hud, fordi de er lavet af få, rene og anti-allergiske ingredienser.