Skægpest rammer ikke kun folk med skæg

Kløe, rødmen, knopper, indgroede hår eller i daglig tale bare: skægpest.
Vi kender det alle sammen. Men hvad er det? Hvordan opstår det?
Hvor meget smitter det? Og hvad gør vi, når vi først har fået det?

Skægpest eller ej?

Det, mange i daglig tale kalder skægpest, er faktisk ikke skægpest.

Egentlig er skægpest en sygdom, der ikke ses særligt ofte, og når den opstår, er det oftest nødvendigt at komme i medicinsk behandling. Sygdommen viser sig som små pusfyldte blærer, der opstår i hårsækkene, og kan smitte, så store dele af huden bliver inficeret. Andre gener, fx irritation, røde knopper og indgroede hår, er ikke skægpest, men tilstande, der i sidste ende kan føre til skægpest.

Når det er sagt, er skægpest det ord, de fleste bruger til at beskrive deres hudgener. Derfor hopper vi for forståelsens skyld med på bølgen og anvender her ordet skægpest i ordets bredeste betydning, altså som indgroede hår, kløe, rødmen, knopper og alt det andet, der generer dig efter barberingen.

Du barberer eller vokser dig og hvad så?

Skægpest opstår, når du fjerner hårene enten ved barbering eller voksning.

Under barberingen opstår der små rifter i huden, hvor stafylokokbakterier fra dit barberblad eller din hud kan trænge ind og skabe små betændelseslignede tilstande inde i huden. Under voksning åbnes porerne, så bakterierne også her får fri adgang.

Infektionen viser sig i første omgang som små røde hævelser omkring hårsækkene og kan derefter udvikle sig til meget små bumser også kaldet pustler (pusfyldte blærer), der senere kan blive til regulære bylder, hvis du er meget uheldig.

Hvorfor opstår indgroede hår?

Når hårene skal vokse ud igen, kan infektionen betyde, at de ikke kan bryde ud igennem huden, hvorefter de begynder at vokse indad.

Det er det, der opleves som indgroede hår.

Hvem bærer skylden?

De bakterier, der skaber betændelsestilstanden, kan komme to steder fra:

  1. Din skraber
    Det gælder særligt, hvis det ikke er ordentligt rengjort, eller barberbladet er sløvt. En skraber, der har været brugt længe, vil fx både være fyldt med bakterier fra tidligere barberinger og lave flere rifter i huden.

  2. Din hud
    Alle mennesker har milde stafylokokbakterier i huden. Når vi barberer os, opstår der små rifter i huden, og bakterierne får dermed mulighed for at lave små betændelseslignede tilstande inde i huden.


Skal jeg barbere med eller mod hårene?

Betyder din barberingsteknik noget? Ja, det gør den.

Skægpest opstår nemlig oftest, hvis du barberer dig mod hårenes retning, da det giver bakterierne nemmere adgang til dine hårsække.

Kan du kun få skægpest, hvis du barberer eller vokser dig?

Nej, du kan faktisk også få skægpest steder, hvor du ikke har barberet dig, hvis hårsækkene i netop de områder er særligt modtagelige for bakterier.

Får alle skægpest eller kun dig?

Skægpest er en meget almindelig og udbredt infektion, og de fleste kvinder, der barberer eller vokser sig, har prøvet at få det.

Smitter skægpest?

Skægpest kan smitte og overføres til andre ved direkte eller indirekte kontakt. Da alle har de stafylokokbakterier i huden, der er årsag til problemerne, er det derfor vigtigt, at du fx ikke deler skraber eller håndklæde med andre, og at du sørger for at have en god hygiejne.

Hvordan undgår du skægpest?

Det har vi skrevet to artikler om. Klik her, hvis du vil vide, hvilke forholdsregler du skal tage for at undgå skægpest, og læse vores barberingsguide. Eller klik her, hvis du vil vide noget særligt om intimbarbering for kvinder.

Fandt du ikke det du ledte efter?

Nana er klar til at hjælpe dig!
Kontakt mig på:
28285058
mail@shavesafe.dk
Send en mail